Restauratie van een Engels staand horloge

Op deze pagina wordt de restauratie van een staande klok beschreven.
Het betreft een staande klok met uren, minuten en seconden aanwijzing en tevens maanstandaanduiding en datumwijzer.

Het opschrift op de wijzerplaat is MAURICE THOMAS CARNARVON.

De wijzerplaat is uitgevoerd in messing met losse cijferring. De cijferring heeft ingelegde zwarte Romeinse cijfers. Rond de cijferring zijn in de hoeken gegoten messing sierstukken geplaatst met acanthusbladmotief. De maanschijf is beschilderd en voorzien van een cijferrand.

Het uurwerk heeft een slagwerk op de hele uren en wordt door gewichten aangedreven. De gewichten zijn opgehangen aan messing katrollen. De gewichten met de katrollen worden door middel van sleutelopwinding aan darmsnaren wekelijks opgetrokken.

De opdracht omhelst het weer in goed functionerende staat brengen van het uurwerk en het in de originele staat brengen van de wijzerplaat.

Het herstel van de houten kast wordt door meubelmaker-restaurateur uitgevoerd.

    

Het uurwerk

De bevestiging van de bel is stuk en de ankergaffel geheel verbogen. Het uurwerk bevindt zich in een slechte staat. Het anker is ingesleten, de tappen zijn ruw, lagers zijn uitgelopen en de darmsnaren vertonen slijtage. Aan de windvleugel is met tin gesoldeerd.   

   e tappen zijn gepolijst en de lagers waar nodig verbust.

   

                Uurwerk vóór de reparatie                                          Uurwerk na de reparatie

Nadat het uurwerk is gedemonteerd en gepolijst worden de onderdelen gereinigd.

  

 

De windvleugel

 

        

 

Nadat de oude tin is verwijderd waren de delen los van elkaar. Met versterkingstukken zijn de delen weer aan elkaar gemonteerd en met tin vastgezet.

 

Belsteun 

Van de belsteun was het schroefdraadgedeelte afgebroken. Een nieuwe schroefdraad M4 is door middel van inboren en met hardsoldeer vastzetten gemonteerd waarna de bel weer geplaatst kon worden.

 

Snaren 

De snaren vertoonden al sporen van vezels die loskwamen. De snaren zijn vervangen door nieuwe.

 

 

 

Ankergaffel

De ankergaffel was verbogen. Deze is weer in de oorspronkelijke vorm teruggebogen.

 

 

Anker

Het anker vertoonde de gebruikelijke slijtage. Om dit te verhelpen is op de paletten een zool aangebracht van verenstaal. Na het polijsten van de nieuwe zolen kon de gangafstelling weer worden ingesteld.

 

 

 

 

 De wijzerplaat  

De wijzerplaat verkeerd in een slechte toestand door verkeerde behandeling. In het verleden is voor een beter aanzien de plaat met poetsmiddelen bewerkt waarvan restanten zijn achtergebleven en op den duur groen zijn uitgeslagen.

        

 

 

Om de plaat te restaureren zijn alle onderdelen losgemaakt en gereinigd.

 

 

 

Cijferring 

De cijferring heeft door het poetsen zijn zilverlaag geheel verloren.

Alvorens de ring opnieuw te verzilveren wordt deze eerst geschuurd om de krassen te verwijderen en schoon te maken. Hiervoor is een mal gemaakt die ook bij het verzilveren gebruikt kan worden.

 

    

De zwarte cijfers liggen verdiept zodat deze bij het schuren onaangetast blijven.

 

Het verzilveren gebeurt met een zilverhoudende pasta waarbij het zilver uit de pasta een chemische verbinding aangaat met het schone messing. Op de zwarte cijfers heeft het zilver geen invloed. Na afspoelen met schoon water worden de cijfers weer zwart.

   Zilver heeft de eigenschap om na verloop van tijd door inwerking van zwavelstoffen in de lucht zwart te worden. Hiertoe is na verzilvering de cijferrand afgedekt met een vernislaag. Ook de rand met de inscriptie is op bovenomschreven wijze behandeld.