Plaatpootsoldeerapparaat

Naar aanleiding van een vraag op het forum van de heer de Reus beeld ik hierbij een foto af van mijn zelfgebouwde plaatpootsoldeerapparaat.

De poten worden gesoldeerd met een  vrij hoge inductiestroom die wordt verkregen van een simpele transformator die je kunt vinden in oude radio-, pickup-, computerapparatuur e.d. Deze trafo is 220 Volt primair en 19 Volt secundair.

Omdat de weerstand van de kabels nagenoeg 0 is, is de stroom 19 ampere of meer.      U = I x R
Voldoende om de tin in korte tijd te laten smelten.

Het koolstaafje is uit een 1,5 Volt batterij gesloopt. (kost  niets)
Het vijlheft had ik nog.

Het meeste werk was nog het maken van het statiefje waarin de plaat kan worden ingespannen.

Voor de poten gebruik ik VD koperdraad  1,5 mm waarvan ik de isolatie verwijder. Met een stalen trekplaat maak ik de draad op de gewenste dikte voor de plaatpoot. (kost dus ook niets)

Als je niet zeker weet of je wel zo'n apparaat zal aanschaffen is het kostenloos uitproberen met een zelfgemaakt apparaat zeker de moeite waard.

De schakelaar in bovenstaande foto zit in het zwakstroomcircuit. Dit is nog een overblijfsel van mijn eerste opstelling. De schakelaar moet natuurlijk vóór de transformator in het sterkstroomcircuit zitten. De binnenkomende blauwe draad (19 Volt) gaat naar het koolstaafje en de bruine (19 Volt) kan rechtstreeks naar het statiefje voor de wijzerplaat. In het kastje zit dan alleen nog maar het kroonsteentje voor de verbinding.

 

SUCCES

Gebruiksaanwijzing

Het restant van het afgebroken pootje wordt vlak gevijld tot het bijna weg is. In het midden van wat er nog over is wordt met een driekantzenker een putje gefreesd. Hierna kan de rest van het pootje worden weg gevijld. Er staat nu een centerputje precies in het midden van de plaats waar het oude pootje gestaan heeft.
Aan de koperdraad voor het nieuwe pootje wordt een puntje gevijld. Nadat alles goed is schoon geschuurd wordt het puntje van de draad in het putje geplaatst waardoor de nieuwe poot precies op zijn plaats komt. 

Tinol is tinpoeder dat met een vloeimiddel tot een pasta is gemaakt. Is in de handel verkrijgbaar.
Met een penhoutje wordt wat Tinol op de soldeerplaats aangebracht. Door met het koolstaafje de koperdraad voor het nieuwe pootje aan te raken vloeit er een stroom door de draad en wordt de draad heet. Als de Tinol goed contact maakt met de koperdraad zal deze smelten en uitvloeien.
Door het verbrande vloeimiddel is moeilijk te zien of de tin goed gevloeid heeft.

Als de draad goed vast zit kan deze op lengte worden afgeknipt en tot op de juiste lengte worden vlak gevijld. Overtollige tin kan met het Bergeon gereedschap nr. 30615 worden weg gefreesd. Met een stelpen-freesje kan het uiteinde van het pootje worden afgewerkt.