ONDERHOUD VAN WATERDICHTHEID

 

Horloges zijn onderhevig aan diverse invloeden die de afdichting van de horlogekast en daarmee de waterdichtheid van het horloge kunnen schaden. Om deze reden kan de waterdichtheid van horloges nooit onbeperkt worden gegarandeerd.

Pakkingen slijten alleen al door het gebruik van de knoppen en drukkers die ze afdichten, en ook door het openen en sluiten van de horlogekast bij bijvoorbeeld het vervangen van de batterij. Ook kunnen pakkingen op termijn uitdrogen of verteren, dit laatste onder meer door zuren die in de transpiratie voorkomen en door blootstelling aan chloor- of zeewater. Veel fabrikanten adviseren dan ook om het (waterdichte) horloge af te spoelen met leidingwater wanneer het in chloor- of zeewater is geweest.

 

Het komt nogal eens voor dat een kroon of drukker van een horloge wordt gestoten of door een andere oorzaak een klap krijgt, vaak zonder dat de drager van het horloge zich hiervan bewust is. Als de betreffende kroon of drukker hierdoor ontzet is raakt (hetgeen lang niet altijd zichtbaar is) en niet meer precies op de kast aansluit, kan dit tot lekkage leiden. Om deze risico’s zo veel mogelijk te verkleinen, worden kronen, drukkers en andere knoppen vaak in de horlogekast verzonken aangebracht of anderszins ingebouwd.