CONDENSVORMING

 

Ook bij goed afgesloten, waterdichte horlogekasten is het mogelijk dat er condens optreedt aan de binnenkant van het glas. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het horloge 'lek' is; condens kan namelijk ook ontstaan wanneer het horloge plotseling  afkoelt.

Wanneer een horloge bijvoorbeeld tijdens het skiën onder de handschoen of het jack wordt gedragen (en men zich behoorlijk inspant), kan de kast behoorlijke warm worden. Wordt het horloge vervolgens plotseling aan de koude omgeving blootgesteld, dan koelt het glas sneller af dan de (metalen) kast, die door de lichaamstemperatuur wordt verwarmd. Het vocht dat zich in de lucht in de horlogekast bevindt, kan dan condenseren en een lichte waas vormen aan de binnenzijde van het glas. Zodra het glas weer op temperatuur is gekomen, zal dit waasje vanzelf weer wegtrekken.

Is er echter sprake van dikke druppels aan het glas, dan is de kast waarschijnlijk niet goed waterdicht. Om roestschade aan het uurwerk te voorkomen, moet daar - liefst snel - iets aan gedaan worden. Als de condensvorming een hardnekkige klacht is, dan kan de vakman het horloge behandelen met droge lucht (hiervoor zijn spuitbussen in de handel).